Erinevad eID vahendid

Elektroonilise identiteedi kasutamiseks on mitmeid vahendeid, mida väljastavad erinevad riigid ja asutused. Iga kasutaja saab valida endale kõige mugavama võimaluse, kuid soovitame igaks juhuks omada rohkem kui ühte digitaalse identiteedi vahendit. Rohkem infot, miks on kasulik omada ja kasutada rohkem kui ühte digitaalse identiteedi vahendit, leiate siit.

Erinevad elektroonilise identiteedi vahendid

  • ID-kaart on Eesti kodaniku ja Eestis püsivalt elava Euroopa Liidu kodaniku kohustuslik isikut tõendav dokument, mida väljastab Eestis Politsei- ja Piirivalveamet. ID-kaardil on kiip ja kvalifitseeritud sertifikaat. ID-kaarti saab lisaks tavapärasele isiku tõendamisele kasutada ka enda isiku tuvastamiseks elektroonilises keskkonnas ning digiallkirja andmiseks. Digitaalseks ehk e-teenuste kasutamiseks, sealhulgas Dokobit portaali kasutamiseks, on vajalik alla laadida ja arvutisse paigaldada vajalik tarkvara ja veebilehe laiendid. ID-kaardi taotlemisest saate lähemalt lugeda siit.
  • USB vahend / Kiipkaart - krüpteeritud vahend/kaart, turvaline füüsiline vahend, millel asuvad kvalifitseeritud sertifikaadid. Mitmed kvalifitseeritud usaldusteenuse osutajad väljastavad kvalifitseeritud sertifikaate taolistel vahenditel/kaartidel. 
  • Mobiil-ID - mobiilirakendus, mis võimaldab elektroonilises keskkonnas mobiiltelefoni SIM-kaardiga enda isikut tõendada ja anda kvalifitseeritud sertifikaadiga digitaalallkirja. Mobiil-ID taotlemisest saate lähemalt lugeda siit.
  • Smart-ID - mobiilirakendus elektroonilises keskkonnas enda isiku tõendamiseks ja dokumentide digitaalseks allkirjastamiseks. Seda saab kasutada ka Dokobit portaalis dokumentide allkirjastamiseks, kuid eelnevalt peab see olema seotud teie isikuandmetega. Smart-ID konto saate isikustada nii internetis ID-kaardi või Mobiil-ID abil, kui SEB või Swedbanki pangakontoris, isikuttõendava dokumendi alusel. Rohkem infot, kuidas hakata kasutama Smart-ID-d, leiate siit.
  • E-residendi digi-ID - digitaalne dokument, mis on kasutatav ainult elektrooniliselt isiku tuvastamiseks ja digitaalse allkirja andmiseks. Rohkem infot e-residentsuse kohta leiate siit

Vajate abi? Võtke meiega ühendust Võtke meiega ühendust