Kuidas allkirjastatud dokumenti valideerida?

Dokobit on eIDAS sertifitseeritud kvalifitseeritud e-allkirjade ja e-templite valideerimise teenuse pakkuja. Dokobit portaal võimaldab teil valideerida allkirjastatud dokumente ja saada valideerimisaruandeid. Teisisõnu, saate valideerida dokumendil olevate allkirjade kehtivuse vastavalt eIDAS määrusele (Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EL) nr 910/2014). Lisateavet eIDAS määruse kohta leiate siit.


Lühidalt teenusest

eIDAS määruse kohaselt on valideerimine elektrooniliste allkirjade ja templite lisateenus. See näitab, kas allkiri või tempel kehtis nende loomisest kuni valideerimise hetkeni. Teisisõnu peate valideerima teistelt osapooltelt saadud e-allkirjaga või e-templiga dokumendid, et veenduda nendes olevate allkirjade või templite kehtivuses.

Valideerida saate kvalifitseeritud allkirju ja templeid ning täiustatud allkirju ja templeid kvalifitseeritud sertifikaatidega. Täiustatud elektroonilisi allkirju ja templeid kvalifitseeritud sertifikaatidega peetakse kohtumenetluses tugevaks tõendiks, samas kvalifitseeritud elektroonilised allkirjad ja templid vastavad kõrgeimatele eIDAS regulatsiooninõuetele ja neil on seetõttu vaieldamatu juriidiline jõud.

Dokobit portaalis saate valida, kas soovite valideerida nii dokumendile lisatud täiustatud kui kvalifitseeritud e-allkirjad ja e-templid või ainult kvalifitseeritud e-allkirjad ja e-templid. Esimese valiku puhul valideeritakse nii dokumendile lisatud täiustatud kui kvalifitseeritud allkirjad ja templid, teise valiku puhul valideeritakse üksnes kvalifitseeritud allkirjad ja templid. Saate valideerida allkirjastatud dokumente, millele lisatud e-templid ja e-allkirjad kasutavad sertifikaate, mis on väljastatud ükskõik millise EU/EEA liikmesriigi poolt.

Kvalifitseeritud usaldusteenuse pakkujana kanname täielikku vastutust esitatud valideerimistulemuste eest ja pakume teile vastutuse tagatist lahknevuste korral. See tähendab, et saate vastavalt oma vajadustele valida erinevate vastutuskindlustuse tasemete vahel. Portaalist leiate kaks taset: põhivastutuskindlustus ja laiendatud vastutuskindlustus. Põhivastutuskindlustus on teie jaoks õige, kui piisab minimaalsest tagatisest, tavaliselt juhtudel, kui allkirjade või templite kehtivus ei tekita tõenäoliselt vaidlusi. Laiendatud vastutuskindlustus on sobivam, kui soovite rohkem kindlust allkirjade või templite kehtivuse osas, tavaliselt juhtudel, kui dokumendid on suurema väärtusega. Märkus: Laiendatud vastutuskindlustuse valik on saadaval ainult "Äri" ja "Ettevõte" paketi kasutajatele ning iga laiendatud vastutuskindlustuse valideerimine maksab 0,50 EUR + käibemaks.

Lisateavet e-allkirjade ja e-templite valideerimise kohta leiate meie korduma kippuvate küsimuste sektsioonist.

Dokumendi valideerimine

1. Logige portaali sisse ja klõpsake lehe ülaosas asuvat nuppu „Valideerimised”.

2. Klõpsake nuppu "Uus valideerimine". Märkus: kui te pole veel dokumenti valideerimiseks üles laadinud, näete, et valideerimisi pole veel tehtud.

Kui see pole esimene dokument, näete varem valideeritud dokumentide loendit.

3. Laadige dokument valideerimiseks üles. Jaotises 1 on dokumendi üleslaadimiseks kolm võimalust: saate selle lohistada hallile üleslaadimisalale, vajutada hallile üleslaadimisalale või kasutada nuppu "Otsi fail arvutist", et leida ja üles laadida fail oma arvutist. Märkus: peate iga allkirjastatud dokumendi või konteineri ükshaaval üles laadima ja valideerima.

4. Valige valideerimise poliitika. Valideerimise poliitika võimaldab teil valida, milliseid allkirju ja templeid tuleks teie poolt üles laaditud allkirjastatud dokumentidel kehtivateks pidada, st ainult kvalifitseeritud elektroonilisi allkirju või lisaks neile ka täiustatud elektroonilisi allkirju.

5. Valige vastutuskindlustuse tase. Vastutuskindlustuse tase määratleb vastutuse, mille Dokobit võtab kvalifitseeritud valideerimisteenuse pakkujana.  Märkus: Laiendatud vastutuskindlustuse valimiseks tuleb see kõigepealt lubada.  Laiendatud vastutuskindlustust saab lubada ainult konto omanik. Pärast selle lubamist võivad konto omanik või kasutajad, kellele anti administraatori õigused, määrata ka kõigi ettevõtte kasutajate jaoks valideerimisaruande vastutuse vaiketaseme. Lisateavet leiate siit: Vaikimisi ettevõtte seaded.

Märkus: kui laiendatud vastutuskindlustust pole lubatud, saavad ettevõtte kasutajad valida ainult põhivastutuskindlustuse.
6. Klõpsake nuppu "Valideeri".
7. Oodake, kuni valideerimisaruanne luuakse.



Kuidas valideerimisaruandega tutvuda?

8. Kui valideerimisaruanne on koostatud, avaneb see automaatselt ja saate selle kohe alla laadida. Valideerimisaruande allalaadimiseks oma seadmesse klõpsake lihtsalt paremas ülanurgas nuppu "Laadi raport alla".

9. Jaotises "Ülevaade" näete, kas selle dokumendi allkirjad ja templid on kehtivad, valideerimisaega ja milline valideerimispoliitika selle dokumendi jaoks on valitud.

10. Jaotises "Allkirjad" on nähtavad kõik selles dokumendis sisalduvad allkirjad. Allkirja täieliku teabe nägemiseks klõpsake lihtsalt allkirjal, mida soovite kontrollida.

11. Jaotises "Üksikasjad" leiate lisateavet, nagu valideerimiraporti ID, valideeritud dokumendi räsi, selle valideerimisaruande jaoks valitud vastutuskindlustusee tase. Samuti saate alla laadida XML-formaadis diagnostikaandmeid ja üksikasjaliku valideerimisaruande.


Kuidas valideerimisaruannet alla laadida?

12. Kui valideerimisaruanne on koostatud, avaneb see automaatselt ja saate selle kohe alla laadida. Valideerimisaruande allalaadimiseks oma seadmesse klõpsake lihtsalt paremal üleval nurgas nuppu "Laadi raport alla".

13. Samuti saate alla laadida üksikasjaliku valideerimisaruande. Valige jaotis "Üksikasjad" ja klõpsake nuppu "Laadi alla detailne raport".

Vajate abi? Võtke meiega ühendust Võtke meiega ühendust