Kuidas seadistada ja kasutada Eesti ID-kaarti (või e-Residendi kaarti) isikutuvastuseks ja digiallkirjastamiseks?

Eesti ID-kaardi või e-Residendi kaardi kasutamiseks isikutuvastuseks ja digiallkirjastamiseks peate esmalt oma arvuti vastavalt ette valmistama. 

1. Kui te seda juba teinud pole, siis palun laadige alla ja paigaldage vajalik tarkvara siit

2. Kui kõik vajalik tarkvara on paigaldatud, kuid digiallkirjastamine ikkagi ebaõnnestub, proovige palun alljärgnevat:

  • Eemaldage kaart lugejast, sisestage kaart uuesti lugejasse ning kontrollige, kas kaardilugeja on korrektselt arvutiga ühendatud ning sisestatud kaardi andmeid kuvatakse "Minu eID" sektsioonis.  Kui saate veateate "Lugejas ei ole kaarti" juhul, kui kaardilugejas ei ole ühtegi kaarti, kaart ei ole korrektselt kaardilugejas, kaardilugejas on vigane kaart või kaardilugeja ei suuda mingil põhjusel kaarti lugeda. Lugege lähemalt siit. Kontrollige, et teie sertifikaadid on kehtivad. Selleks avage DigiDoc4 klient. DigiDoc4 klient kuvab sertifikaate (k.a tühistatud ja peatatud) kehtiva ja kasutatavana, kui need ei ole ajalises mõttes aegunud. Reaalajas kontrolli, mis annab infot sertifikaatide staatuse kohta, saab DigiDoc4 kliendis teha kui vajutada  „Laadi pilt“. Aegunud, peatatud ja/või tühistatud sertifikaatide puhul öeldakse pärast PIN1-koodi sisestamist "ID-kaardi sertifikaat ei kehti".
  • Kui DigiDoc4 klient loeb edukalt kaardilugejas oleva dokumendi andmeid, aga e-teenustesse sisenemine ei õnnestu, siis võib tõrgete põhjuseks olla mõni arvutisse paigaldatud kolmanda osapoole tarkvara. Leiate juhised, kuidas probleemi välistada, siit.
  • Tehke oma arvutile restart - mõnikord takistavad sisselogimist veebilehitsejas salvestunud seadistused. 
  • Kui olete macOS arvuti kasutaja ja osadesse e-teenustesse sisselogimine õnnestub ja osadesse mitte, siis kasutage juhendit siin, et kustutada arvutist üleliigsed, aegunud ja/või kehtetud ning sisselogimist takistavad sertifikaadid. 
  • Juhul, kui kasutate arvutit, mis on ettevõtte oma ning ettevõtte poolt administreeritav või asute ettevõtte internetivõrgus, tulemüüri või antiviirusprogrammi taga, siis pöörduge palun selle ettevõtte IT-toe poole, et nad kontrolliksid üle arvuti, internetivõrgu, tulemüüri ja antiviirusprogrammi seadistuse ning veenduksid, et portaali sisselogimine ei ole keelatud. Saate kontrollida, et teie tulemüür ei takista portaali sisselogimist, klikkides siia - kui teie käest küsitakse PIN1 koodi, ei takista teie tulemüür portaali sisselogimist. Kui teie käest PIN1 koodi sisestamist ei küsita, pöörduge palun oma ettevõtte IT toe poole. 
  • Palun kontrollige, kas teie arvutivõrgu proxy seadetes on lubatud auth.dokobit.com:443. Juhul, kui kasutate arvutit, mis on ettevõtte oma või asute ettevõtte internetivõrgus, võtke palun ühendust oma IT-toega ning paluge neil see üle kontrollida ning auth.dokobit.com:443 lubada. 
  • Kui te jätkuvalt ei saa digiallkirjastada, siis palun võtke meiega ühendust.

Kui soovite portaalis üheaegselt allkirjastada rohkem kui ühe dokumendi (rohkem infot masstegevuste kohta on leitav siit) kasutades Eesti ID-kaarti või e-Residendi kaarti:

3. Kui kasutate iOS või Linux operatsioonisüsteemi, palun laadige alla ja paigaldage korrektne veebilehitseja laiend siit ning laadige vajalik tarkvara alla siit

4. Kui kasutate Windows operatsioonisüsteemi, laadige alla ja paigaldage vastav veebilehitseja laiend siit ja installige ID-kaardi draiverid siit:

Märkus: Eesti ID-kaartidega on massallkirjastamine võimalik vaid mõne ID-kaardi tarkvara versiooniga. Uusimad tarkvaraversioonid ei toeta massallkirjastamist.

Kui teil esineb probleeme massallkirjastamisel, võtke meiega palun ühendust.

Vajate abi? Võtke meiega ühendust Võtke meiega ühendust