Kuidas seadistada ja kasutada Läti ID-kaarti isikutuvastuseks ja digiallkirjastamiseks?

ID-kaart (eID kaart) või eParaksts (e-allkirja) kaart on Lätis välja antud digiallkirjastamise vahendid autentimiseks ja digiallkirjastamiseks.

  • eID kaart - personaalne identifitseerimise dokument, mis kontrollib kasutaja isiku ja õiguslikku staatust.  ID-kaart (eID kaart) Lätis on välja antud Kodakondsus- ja Migratsiooniasutuse (OCMA) poolt. Lisainfot Läti eID kaardi kohta leiab siit.

  • eParaksts (e-allkirja) kaart - juriidilistele isikutele kättesaadav e-allkirja kandja, mis võimaldab allkirjastada dokumente ja kontrollida isiku identiteeti digitaalses keskonnas. E-allkirja kaardi väljastab Läti Riiklik Raadio- ja Televisioonikeskus (SJSC). Lisainfot eParaksts kaardi kohta leiab siit.


Arvuti ettevalmistus

Läti ID-kaardi või eParaksts kaardi kasutamiseks isikutuvastuseks ja digiallkirjastamiseks peate esmalt oma arvuti vastavalt ette valmistama. 

1. Kui te seda juba teinud pole, siis palun laadige alla ja paigaldage vajalik tarkvara siit

3. Kui kõik vajalik tarkvara on paigaldatud, kuid digiallkirjastamine ikkagi ebaõnnestub, proovige palun alljärgnevat:

  • Eemaldage kaart lugejast, sisestage kaart uuesti lugejasse ning kontrollige, kas kaardilugeja on korrektselt arvutiga ühendatud.
  • Tehke oma arvutile restart. 
  • Kui te jätkuvalt ei saa digiallkirjastada, siis palun võtke meiega ühendust.

Sisselogimine ja digiallkirjastamine

Tavaliselt ID-kaardi või eParaksts kaardiga sisse logides või digiallkirjastades palutakse teil valida riik, kus eID sertifikaat välja anti. Seejärel avatakse uus aken, kus tuleb valida oma sertifikaat ning kinnitada oma PIN koodiga.

Vajate abi? Võtke meiega ühendust Võtke meiega ühendust